Wednesday, May 6, 2009

Sayangilahh...*$#???

* Ktika brusia stahun, ibu suapkn mknan dan mndikan kita. Cara kita ucapkn trima kasih kpdanya hnyalah dgn menangis spanjang malam.

* Apabila kita brusia 2 tahun, ibu mngajar kita brmain, kita ucapkn trima kasih dgn lari smbil ketawa terkeheh-keheh bila dpggil.

* Menjelang usia kita 3 tahun, ibu mnyediakn mknan dgn penuh rsa ksih sayang, kita ucapkn trima ksih dgn menumpahkan mknan di ats lantai .

* Ktika brusia 4 tahun, ibu membelikan sekotak pensel warna, kita ucapkn trima ksih dgn menconteng dinding.

* Brusia 5 tahun, ibu membelikan kita baju baru, kita ucapkn trima ksih dgn bergolek-golek dlm lopak kotor.

* Stelah brusia 6 tahun, ibu memimpin tangan kita ke skolah, kita ucapkn trima ksih dgn menjerit : “TAK NAK! TAK NAK!”

* Apabila brusia 7 tahun, ibu belikn sbiji bola. cara ucapkn trima ksih ialah kita pecahkn cermin tingkap jiran.

* Menjelang usia 8 tahun, ibu blikan aiskrim,kita ucapkn trima ksih dgn mengotorkn pkaian ibu.

* Ktika brusia 9 tahun, ibu menghantar ke skolah, kita ucapkn trima ksih kpadanya dgn ponteng kelas.

* Brusia 10 tahun ibu menghabiskn msa sehari suntuk menemankan kita ke mna saja, kita ucapkn trima ksih dgn tidak bertegur sapa dgnnya.

* Apabila brusia 12 tahun, ibu menyuruh kita buat keja skolah, kita ucapkn trima ksih dgn menonton tv.

* Menjelang usia 13 tahun, ibu suruh pkai pkaian yg mnutup aurat, kita ucapkn trima ksih kpadanya dgn memberitahu bhwa pkaian itu tidak sesuai pda zaman skang.

* Ktika brusia 14 tahun, ibu terpaksa mengikat perut utk membiayai wang persekolahan dan asrama, kita ucapkn trima ksih kpdanya dgn tidak mnulis spucuk surat pun.

* Berusia 15 tahun, ibu pulang dari keja dan rindukn pelukan dan ciuman, kita ucapkn trima ksih dgn mengunci pintu bilik.

* Menjelang usia 18 tahun, ibu menangis apabila mendapat tahu kita dterima msuk ke IPTA, kita ucapkn trima ksih kpdnya dgn bersuka ria bersama kawan.

* Ktika brusia 19 tahun, ibu bersusah payah mbayar yuran pngajian, menghantar ke kampus dan mengheret beg besar ke asrama, kita hnya ucapkn slamat jln kpda ibu di luar asrama krana malu dgn kawan2.

* Brusia 20 tahun, ibu bertanya samada kita dh ada teman istimewa, kita kata, “…Itu bkn urusan ibu.”

* Stelah brusia 21 tahun, ibu cuba memberikn pndangan mngenai kerjaya, kita kata, “Saya tak mahu jd sperti ibu.”

* Apabila brusia 22-23 tahun, ibu membelikn perabot utk rumah bujang kita. Di blakang kita katakn kpda kawan2….”Perabot pilihan ibu aku tak cantik, TAK BERKENAN AKUUU!!”

* Menjelang usia 24 tahun, ibu bertemu dgn bakal menantunya dan bertanyakn mngenai rancangan msa dpn, kita menjeling dan merungut, “Ibuuu, tolooooonglahhh….”

* Ktika brusia 25 tahun, ibu bersusah payah menanggung perbelanjaan mjlis perkahwinan kita. Ibu menangis dan memberitahu betapa dia sgt sayangkn kita tapi kita ucapkn trima ksih kpdanya dgn berpindah jauh.

* Pada usia 30 tahun, ibu menelefon memberi nasihat dan petua mngenai penjagaan bayi, kita dgn megah berkata, “…Itu dulu, skang zaman moden.”

* Ktika brusia 40 tahun, ibu menelefon mengingatkn mngenai kenduri kendara d kmpung, kita berkata, “Kami sibuk, tak ada msa nk datang.”

* Apabila brusia 50 tahun, ibu jatuh sakit dan meminta kita menjaganya, kita bercerita mngenai kesibukn dan kisah-kisah ibu bapa yg mnjadi beban kpda anak-anak.

* Dan kmudian satu hari, kita mendapat berita ibu meninggal dnia! Khabar itu bbagaikn petir! Dlm lelehan air mata, barulah segala perbuatan kita terhadap ibu menerpa satu persatu.

Jika ibu msih ada, sayangilah ibu. Jika telah meninggal dnia,Ingatlah ksih dan sayangnya. SAYANGILAH IBU KERANA KITA SEMUA HANYA ADA SEORANG IBU KANDUNG.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...